top of page
  • scoliosislifef

Корсетът – враг или приятел?
Въпреки всички усилия на детето и терапевтите, понякога не се отчита желания резултат или късно се е установило гръбначното изкривяване и е станало необходимо детето да носи корсет.

Виждайки корсета, едно нещо от пластмаса, което обхваща торса на детето,  родителите изпадат в състояние на шок и трудно приемат, че тяхното съкровище се налага да ползва такава ортеза в ежедневието си. Детето виждайки притеснението на родителя си, също само не знае как да реагира и започва да приема носенето на корсета, като нещо срамно, или нещо, което го прави различно от връстниците му.

Често притеснението на родителя се проектира върху детето, а то самото не знае как да реагира. Най-лесно е да скрие своя проблем и да се затвори в себе си. Често това е и една от причините детето да отказва да носи своя корсет и да крие какво се случва с него дори от най-близките си приятелите си.

От родителите зависи как детето ще приеме факта, че ТРЯБВА да носи ортеза. Те трябва да му дадат спокойствието за да осъзнае, че това е начина то да се погрижи за своето здраве. Че корсета е до време, но след това удовлетворението от победата над сколиозата е голямо. Важно е детето да не се срамува от корсета, да може сподели на приятелите си, защо се налага да го носи. Децата са  емпатични и разбиращи. Щом им се обясни какво се случва, често те подкрепят своето другарче и също мислят за здравето му.


Корсетът - враг или приятел?


Корсетът се е доказал във времето, като един от най-ефективните методи за контрол над сколиозата. Първият корсет за лечение на сколиоза е създаден през 16 век. За негов изобретател се смята Амбоуз Паре, известен френски военен хирург, смятан за основател на съвременната хирургия и лечение с ортези и ортопедични устройства. Неговият корсет е изработен от железни плочи. Корсета е доразвит през 18-ти и 19-ти век във Франция и Германия. Идеята за асиметрични корсети е на д-р Шено от Франция преди повече от 30 години, като през последните 15 години, корсето лечението продължава да се развива. Масово в Европа се използват асиметричните Риго-Шено корсети, които позволяват на тялото да се движи в него.

Корсета поставя гръбначния стълб в принудителна максимална корекция през целия ден. В комбинация с терапевтичните упражнения това е доказано най-добрия метод за моделиране на гръбначния стълб по време на растеж.


В заключение може да се каже, че корсета е враг на сколиозата и приятел на детето!14 views0 comments

Commentaires


bottom of page