top of page
 • scoliosislifef

Какво е коленен стол за активно седене и с какво се отличава пред останалите столове?


Днес наш събеседник е Венцислав Тотев и ще говорим за разликата между столовете и какъв е този нов хит в столарството наречен „Коленен стол за активно седене “

Той и неговото семейство се занимават с производство на трапезни столове от 20 години, но нещо се случва и коренно променят концепцията. Сега специализират само в производство на работни столове с коленна функция и активно седене.


Предстатвете се накратко ?

Аз съм Венцислав Тотев, на 36 години, щастливо женен с 1 дете. Историята на споменатите столове е дълга, но събрана в две изречения звучи така.

Когато съдбата ти дава възможност да направиш безкористно добрина – направи я. Това е моята концепция, нашата концепция за живота. Бяхме изправени на кръстопът, когато съдбата се намеси и ни запозна с коленната седяща работна поза. Разучихме я обстойно, направихме екип с ерготерапевти и вече спокойно заявяваме, че сме един от 4-та световни производители на столове, които тренират тялото и ни учат да седим правилно.


Какво е стол за активно седене?

Активно седене или да се движиш докато седиш. Определено идва нова ера в позата и начина на седене. Столарството скоро ще се обърне на 180 градуса и стандартната ни представа за офис стол ще бъде преобърната. 

Столовете за активно седене все още са слабо познаваеми в нашата държава, но в другите - нещата са различни. Държавната администрация, детски центрове и училища, рехабилитационни центрове и още и още се преоборудват с коленни столове за активно седене. Нека първо отговоря на въпроса, който ми зададохте при първоначанлия ни разговор.


 Какво им е на геймърските/офис столовете , които са предназначени за продължителна седяща работна поза?

Стандартните офис столове/геймърски безсъмнено създават максимален комфорт и удобство при използването. Безспорно тези столове са супер комфортни с всичките им варианти за регулиране и безбройните възглавнички, с които са снабдени. Подобни конфигурации предразполагат тялото към максимално отпускане и комфорт за дълго седене пред бюрото. Първоначално всеки си казва „супер, от това има нужда тялото ми“, но дали е така?  

Когато на тялото му се даде възможност за пълно отпускане за дълъг период от време и това нещо е всекидневно, то след някой и друг месец започват да се показват и страничните ефекти от обездвижената седяща работна поза. Мускулните групи „атрофират“, стават лениви, позата на тялото тип „скарида“ започва да дава „плодове“ , болките във врата и кръста стават ежедневни, а схващанията в горната част на гърба стават неразделна част от работния ден.

Болки, които на повечето от нас са доста добре познати. Обездвижената работна поза оказва влияние и на циркулацията на лимфа и кръв в тялото, създадените 90 градуса между бедрата и торса оказват влияние както към циркулацията така и на отделителната система, появата на застойни заболявания като хемороиди и фисури не са рядкост. Резултатите при подрастващите могат да бъдат както вече често срещаните гръбначни изкривявания, сколиоза, протрузии и какво ли още не предизвикано от неправилната поза на седене -   но и да променят коренно правилната поза на седене. Предразполагането към максимално отпускане на тялото и позата на седене могат да съзададат трайни проблеми при формирането на позата.


Какво може да направим, за да подобрим начина си на седене и да избегнем подобни проблеми и заболявания. Как да седим на рабоното си място и да се движим.Възможно ли е? Може ли да променим позата на седене към по-добра, така, че тялото ни да се чувста по-добре.


Възможно е с коленни столове за активно седене.


Може ли да се открият на българския пазар подобни столове?

Към момента на пазара има няколко варианти , на които ще  обърнем внимание. Те са чист коленен стол с колелца и препоръчвания от ерготерапевтите коленен стол за активно седене.


Разликата при давата модела е  в това, че при модела с колелцата се създава наистина правилна поза на седене, но тялото пак не се движи и не можда се каже, че му помагаме кой нзае колко. Да - изправяме гръбначния стълб, но обездвижването остава. Затова идва и революционните коленни столове за активно седене. Те осввен, че със своя дизайн и наклон на седалката създават условия за правилна поза на седене, но и подаканят тялото да се движи докато седи. Повечето хорта ще се зачудят как така хем седиш -  хем се движиш?! Възможно ли е? Вече ДА, на българския пазар от известно време се предлагат няколко ватианта на  коленни столове за активно седене. Както вносни, така и изработени от български производител.

Каква е разликата при двата модела? – вносните модели са коленни столове с активно седене но нямат подлакътници и облегалка, при българския производител е помислено за това. Повечето хора винаги се чудят защо е необходимо да има облегалка и подлакътници. Отговора е прост  - за да се сменят позите на седене,  да не е само поравилната ортопедична. Когато тялото седи в правилна поза е необходимо и момент, в което то да се отпусне. Идеята е в това - тялото да не се стресира докато свикне с правилната ортопедична поза на седене. Ще го обясним така, ако човек 30 години не е тренирал бягане и един ден реши да излезе да потича на следващия ден мускулнтата треска му е гарантирана. Така е  и при коленниа стол за активно седене. Ако 30 години си седял като скарида и изведнъж изпънеш тялото в правилнатра ортопедична поза в продължение на дълги часове, без да му се създаеш условия за кратка почивка, то вероятността тялото да се стересира е голяма. Затова се препоръчват моделите с обелагалка или с облеаглка и подалакътници, за хората прекарващи повче от 3-4 часа в седяща работна поза.Ергономичните офис столове за активно седене https://stoleto.bg/ е с такъв дизайн и наклон на седалката, че стимулират тялото да се движи докато седите. „Полюшкването“ освен, че стимулиура различните мускулни групи,  подпомага и за по-дълбокото дишане, което от своя страна води до повече кислород в организма - намаля главоболието характерно за статичното седене и подобрява концентрацията. При активното седене ползите са много и повечето физиотерапевти са ги изброили.


Избройте ползите, за които разказват ерготерапевтите?

Ползите са многобройни, и всеки човек добавя към тях, но основните са:

 • Намалява до минимум предпоставките за развитие на редица гръбначни изкривявания при децата (сколиози, кифотични деформации и др.) ;

 • Позиционирането на тялото върху стола способства за правилната позиция на гръбначния стълб;

 • Запазва нормалните физиологични извивки на гръбначния стълб (лордози и кифози);

 • Намалява възможността за развитие на по-сериозни състояния като дискови протрузии, хернии и други;

 • Намаляват склонността към прегърбване;

 • Свободната позиция на торса и постоянната нужда от балансиране тренират и укрепват мускулите на тялото;

 • Кинетичната активност в горните мускули спомага за намаляване на напрежението и предотвратява главоболието причинено от схващане на мускулите на врата и главата;

 • Естествено постигнатата правилна извивка на гръбначния стълб, спира болките в кръста;

 • Ергономичният стол е иновативно решение за всеки, който предпочита да седи здравословно;

 • Постоянното движение спомага за изгарянето на калории;

 • Тъй като дизайна на стола стимулира движението по време на седенето, кръвообращението в краката се подобрява, подобрява дишането;

 • Подпомага кръвообращението и движението на лимфата по време на седеж;

 • Тежестта и подуването на краката характерни за статичното седене се намаляват;

 • По-доброто снабдяване с кислород и свободата на движение водят до подобрена концентрация;

 • Седене в позиция, подобна на тази като при ходене - освобождава белите дробове и спомага за по-дълбоко дишане;

 • Подобрява координацията и равновесието;

 • Въпрепятства възможността за развитие на застойни явления в малкия таз и появата на хемороиди;

 • Правилния наклон на седалката намалява вредните натоварвания в долната част на гърба;

 • Натоварването се поема от предната част на пищялите, не от колената и ходилата;

 • Този продукт ще помогне да се отървете от остеохондрозата при формирането на поза.

 • Като ползите от активното седене се допълват ежедневно и се откриват нови и нови ползи.На какво да обърнем внимание, при избора ни на стол за активно седене?

Когато търсите подобен продукт, то освен на облегалката/подлакътниците трябва да се обърне внимание и на „краката“ – дъгите на стола. Колкото по-силно може да се „клатушкате„ на него, то толкова е по-добре за тялото Ви. Някои от вносните модели предлагат функцията активно седене, но тя е едва доловима. Българският производител предлага няколко варианта в зависимост от възрастта и нуждите. Както те казват имаме за деца и юноши, но имаме и за стринка и вуйчо, които са с хронични болки в кръста и тялото. Най-добрия модел, който може да избере човек е регулируем и е подходящ за всички възрастови групи.


Какво бихте посъветвали нашите читатели?

Каквото и да предложи пазарът не забравяйте, че най-важното нещо е движението. Съобразете деня и ангажиментите Ви така, че да ставате от стола и да се раздвижвате. Здравословно седене –НЯМА, няма и да има, но най – добрия вариант е активното седене. Движете се, движението е здрве !

52 views0 comments

Comments


bottom of page