top of page
  • scoliosislifef

Дефицит на витамин D в организма при страдащите от сколиозаИма ли отношение дефицит на витамин D в организма и как се отразява на страдащите от сколиоза?


Това е един често задаван въпрос сред родителите и страдащите. Много голяма част от специалистите са приели, когато постъпи в кабинета им дете със съмнение за гръбначно изкривяване да назначат не само образни изследвания, а и лабораторни, сред които е и витамин D. Все по-често родителите се питат има ли отношение калций, витамин D, витамин В12, колаген и други минерали и витамини към състоянието на детето или страдащия.

Ето малко любопитна информация за вас родители:


Витамин D и влиянието му върху костната система. 


Дефицитът на витамин D може да окаже влияние както при отключване на дадено заболяване, така и до прогресията му. В това число влизат и заболявания на скелета, като сколиоза, рахит, остеопороза и др.

Физиологичната роля на витамин D е да доставя на организма калций, както и да поддържа калциевия баланс. Той е необходим за изграждането и поддържането на здрави кости. Без витамин D костите са меки, тънки и крехки. По време на отрицателен калциев баланс, витамин D има доминиращ ефект върху костите. Той стимулира нормалното развитие на скелета и има пряк и косвен ефект върху развитието на костите.

Има редица митове по отношение на този витамин, свързани с това кои са наистина оптималните му нива, как е най-добре да се набавя, кога да се изследва, в какви количества е безопасен, можем ли с приема му да излекуваме заболяване и много други.

Набавянето на витамин D става, чрез подходящо и достатъчно излагане на слънце и подходяща храна. През зимните месеци е ограничен достъпа до слънце, а слънцезащитните кремове през летните месеци блокират образуването му в организма. За това се препоръчва всеки човек, най-вече децата да прекарват оптимално време на вън на открито.

Балансираното хранене също е фактор. Извара, сирене яйца и др. доставят на организма достатъчно калций. Риба и краве масло пък са важни за набавяне на витамините А, Е и D.

В България значителна част от населението има недостиг на витамин D. Засегнати са всички възрастови групи включително работещите хора и младежите, които прекарват значителна част от времето си в затворени пространства и са с ограничен достъп на слънчева светлина.Защо е важно да потърсим специалист?


Поддържането на оптимални нива на витамин D трябва да става под контрола на специалист, който да следи нивата му, да назначи нужната дозировка за прием, и ако е необходимо да изготви подходяща диета. Храненето трябва да бъде балансирано и да включва достатъчно протеини, мазнини и бавни въглехидрати.

Желателно е избягването на мазни, тестени и сладки храни, тъй като водят до затлъстяване, а то от своя страна пречи на двигателната активност и води до задълбочаване на деформацията.

За оптимални резултати се препоръчва лабораторното изследване да бъде на гладно сутрин около 10 часа след последния прием на храна.

Ако взимате допълнително под някаква форма витамин D е препоръчително да спрете приема му поне 10 дни преди изследването!

В заключение можем да добавим, че дефицита на витамин D няма пряко отношение за появата  на сколиоза. Той обаче има отношение към здравината на прешлените и задълбочаване на състоянието сколиоза.

14 views0 comments

Opmerkingen


bottom of page